Gezocht: pilootbibliotheken voor interactieve kinderboeken

Bibliotheken
30/04/24

Cultuurconnect duikt samen met BookaBooka en De Voorleeshoek in de wereld van interactieve kinderboeken. De twee nieuwe werkgroepen testen tot het najaar van 2025 het gebruik van deze digitale kinderboekendiensten uit. Hieronder maak je kennis met beide diensten en ontdek je hoe je je kandidaat stelt voor deze twee pilootprojecten.

Hoe kandideren?

Voor de twee pilootprojecten zoeken we telkens tussen de 10 à 20 geëngageerde werkgroepleden. Je kan kiezen om je kandidaat te stellen voor BookaBooka, De Voorleeshoek of voor beide. Via dit formulier kan je je bibliotheek tot en met woensdag 12 juni 2024 kandidaat stellen.

Bij de selectie houden we rekening met geografische spreiding, type bibliotheek (groot, klein, regio), motivatie en profiel. Na afloop van de selectie brengen we alle kandidaten op de hoogte van het resultaat.

Wat verwachten we van de werkgroepleden?

  • Op vrijdag 28 juni komen we de eerste keer samen in Muntpunt om te brainstormen over de manieren waarop we Vlaamse voorleesvrijwilligers kunnen inschakelen in het project.
  • Je neemt deel aan de werkgroep interactieve kinderboeken (ca. 2 uren om de twee maanden).
  • Je bent enthousiast om vanaf september 2024 of november 2024 BookaBooka en/of De Voorleeshoek aan te bieden aan je bezoekers en leden.
  • Je deelt graag je ervaringen over de pilootprojecten met Cultuurconnect en met je collega’s uit de bibliotheeksector.
  • Voor deze pilootprojecten van één jaar wordt er geen financiële bijdrage gevraagd aan de bibliotheken, enkel een actief engagement om de diensten op diverse manieren in de kijker te zetten.

BookaBooka - meertalige prentenboeken

BookaBooka biedt onbeperkte toegang tot een collectie van 180 digitale kinderboeken. Het platform zet in op voorleescultuur, meertaligheid en boeken voor slechthorenden en kinderen met dyslexie om de cirkel van taalachterstand te doorbreken.

Om het project een vliegende start te geven, krijgen de leden van de pilootbibliotheken toegang tot BookaBooka bij de start van het nieuwe schooljaar in september 2024. Gedurende 12 maanden zullen zij de prentenboekjes van BookaBooka thuis onbeperkt kunnen lezen via hun Mijn Bibliotheek-profiel. Ook in de bibliotheek zullen de leden met hun eigen toestel (smartphone, tablet, etc.) of met toestellen van de bibliotheek BookaBooka kunnen gebruiken.

De Voorleeshoek - voorleesfilmpjes

De Voorleeshoek is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen tussen 0-10 jaar. In totaal zijn er ruim 2000 voorleesfilmpjes die elke week worden aangevuld. Daarmee streeft het platform ernaar om ervoor te zorgen dat elk kind iedere dag 15 minuten wordt voorgelezen en plezier beleeft aan het lezen.

Om de Voorleesweek van 16 tot 24 november 2024 kracht bij te zetten, willen we de leden van de pilootbibliotheken vanaf half november 2024 toegang bieden tot De Voorleeshoek. Eén jaar lang zullen we in samenwerking met de medewerkers van en in de pilootbibliotheken een voorleeshoekje inrichten waar kinderen kunnen genieten van de voorleesfilmpjes. Daarnaast zullen de bibliotheekleden ook thuis de voorleesfilmpjes kunnen bekijken via hun Mijn Bibliotheek-profiel.

Stel je kandidaat!

Zin in? Stel je bibliotheek tot en met woensdag 12 juni kandidaat. We houden je verder op de hoogte via mail.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 29/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Zomers promotiemateriaal voor de interactieve kinderboeken (Fundels)

    Met dit promotiemateriaal (beelden en voorbeeldteksten) laat je leners weten dat de digitale kinderboeken van Fundels ook in de zomer klaarstaan voor kleuters, eerste lezertjes en hun ouders.
  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib