[podcast] Leners over de online dienstverlening van de bib

08/12/20

In een groot vernieuwingstraject wordt de digitale dienstverlening van de bibliotheek afgestemd op de veranderende verwachtingen van gebruikers en nieuwe technologieën. Samen met de werkgroep Dienstenmodel zetten we daarbij steevast de gebruiker centraal. In deze podcast hoor je de stem van enkele bezoekers van de bib. Wat verwachten zij van de online diensten van de bib? Wat vinden ze handig en wat niet?

Jonge moeder Lara vindt het heel belangrijk dat de bib gratis blijft. Voor haar 2 jongens zou ze het handig vinden om boekpakketten over piraten of dinosaurussen te kunnen afhalen, want ze heeft weinig tijd. Ze leest zelf graag Engelstalige literatuur en is blij dat ze nu ook e-boeken kan lenen bij de bib.

Gepensioneerde veellezer Raoul gaat nog steeds graag zelf snuisteren in de rekken van de bib. Hij zoekt zijn leesvoer in de catalogus van bibliotheek.be en laat geregeld boeken overkomen via interbibliothecair leenverkeer (IBL). Leerkracht lager onderwijs Brechje zou het handig vinden als de bib boekpakketten kon klaarleggen in hetzelfde thema als dat waarrond ze werkt in haar klas.
 

Als ik binnenkom in de bib krijg ik altijd zo'n gevoel van rust. Ook op de kinderen van de klas heeft dat vaak een effect. In de bib hangt zo'n typische geur: de geur van boeken die ik zalig vind.
Brechje Eggermont (juf in het 2de leerjaar)

Patrick, actief vrijwilliger bij de bib, vindt het interessant om boeken die niet aanwezig zijn in zijn filiaal te laten overbrengen vanuit de hoofdbib. Aan thuislevering heeft hij geen behoefte, want hij voelt zich nog fit. Hij vindt het wél een goed idee voor mensen die graag lezen, maar hun boeken niet kunnen afhalen in de bib door ziekte, ouderdom of een breuk.

Daarnaast laten Alexandra (bib Geraardsbergen, Route 42), Trui en Pieter (bib Deinze) hun licht schijnen over onder andere regiotransport, IBL, thuislevering en e-boeken.

Veel luisterplezier!

Duur: 14 minuten

Over het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten

Het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten onderzoekt en ontwikkelt in verschillende deelprojecten nieuwe mogelijkheden om de collectie op een gebruiksvriendelijke en hedendaagse manier tot bij het publiek te brengen via de bibliotheekwebsite, Lees meer over het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 07/06/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Inzicht krijgen in (jouw) interbibliothecair leensysteem (IBL)

    Bij de analyse van de cijfers van het voorgaande IBL-jaar zagen we dat het systeem in balans is, maar enkele bibliotheken bevinden zich aan de uiteinden. Daarom zaten we eind maart met 7 uitersten - Brugge, Gent, Leuven, Hasselt, Kortrijk, Antwerpen & Beveren - binnen het vernieuwde IBL rond de tafel met als doel: hoe krijgen we IBL meer in balans voor iedereen.
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties