Extra Fun met Fundels in 2025

Bibliotheken
29/08/24

Bij Cultuurconnect hechten we veel belang aan jullie feedback. Die halen we niet enkel bij onze betrokken productgroepen, maar ook uit online bevragingen onder eindgebruikers en afnemende bibliotheken. Eind 2023 namen we de interactieve kinderboeken (Fundels) onder de loep. De daar geoogste inzichten verdwenen niet in een te klasseren rapport, maar leidden tot concrete acties.

Pilootproject anderstalige digitale kinderboeken

Over het meest opvallende, het pilootproject met Bookabooka en de Voorleeshoek, vertelden we al iets meer in dit nieuwsbericht. In juni trapten we af met een geslaagde startvergadering in Brussel. Dit najaar gaan de platformen live voor de leden van de betrokken bibliotheken. Houd onze site in de gaten voor tussentijdse updates.

Meer Fundels voor een zacht prijsje

Minder opvallend maar even belangrijk is de bijpassing van de leenvoorwaarden binnen het bestaande aanbod. Uit de bevragingen leerden we dat de huidige manier van aanbieden botst met de verwachtingen van leners en bibliotheken. De opsplitsing in een beperkt pakket (7) binnen de schoolweken en een extra set (24) verdeeld over schoolvakanties is verwarrend en doet leners (en bibliotheken) afhaken. 

Cartamundi, het bedrijf achter Fundels, gaf eind 2023 aan dat ze een prijswijziging gaan doorvoeren. In het prijsmodel naar bibliotheken zit geen jaarlijkse indexering en dit botst met de stijgende kosten bij het maken van Fundels. De productgroep toonde begrip, maar zag gelijk een opening om dit te koppelen aan nieuwe gebruiksvoorwaarden. En met succes! Een korte en constructieve onderhandelingsronde leidde tot een extra pakket leenbeurten vrij op te nemen doorheen het jaar. Dit in ruil voor een beperkte prijsstijging.

Wat verandert er concreet?

Gewijzigde voorwaarden Fundels

Dat betekent dat de prijs per inwoner lichtjes stijgt. Maar wel in ruil voor een transparant leensysteem én een toename met 20 leenbeurten. Om het wat bevattelijk te maken, simuleren we op basis van een inwonersaantal van 30.000:

  • vaste kost licentie: € 217,80 (onveranderd)
  • kost per inwoner huidig model: 0,0242 x 30.000 = € 726 
  • kost per inwoner nieuw model: 0,027 x 30.000 = € 810

Dat is in dit voorbeeld dus een verschil van € 84 per jaar (€ 1027 ipv € 943).

Wat betekent dit voor de bibliotheken?

Bibliotheken die nu al Fundels aanbieden, brengen we individueel op de hoogte van de wijzigende gebruiksvoorwaarden met gekoppeld prijsmodel. Vinden ze dit een prima voorstel, dan hoeven ze verder niets te doen. Hebben ze hun bedenkingen, dan hebben ze tot 10 december 2024 de tijd om de overeenkomst op te zeggen. 

Bied je als bibliotheek momenteel geen Fundels aan, maar trekken de gewijzigde leenvoorwaarden je over de streep? Op onze dienstenpagina vind je alle info die je nodig hebt om in te tekenen. 

De leners kunnen vlotter kiezen uit het aanbod en kunnen hun leentegoed inzetten naar eigen believen. Daarnaast bekijken we samen met Cartamundi hoe we het aanbod binnen Fundels AVI de komende maanden kunnen aanvullen. In 2025 mikken we samen op meer fun met Fundels.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 28/08/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Leespret met Fundels tijdens de herfstvakantie

    Hoewel de zomer nog niet volledig achter de rug is, is jouw bibliotheek waarschijnlijk al druk bezig met de communicatieplanning voor het najaar. Gelukkig is er het herfstige Fundels-promotiemateriaal om daarbij te helpen. En leuk nieuws: het promotiemateriaal steekt in een nieuw jasje en kreeg een update!
  • 28/06/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Gamen en lezen: een succesformule?

    Mediawijsheid is een noodzakelijke vaardigheid in het huidige digitale tijdperk. Welke rol kan de bibliotheeksector opnemen inzake mediawijsheid en leesbevordering?
  • 12/06/24
    Zomer-en winteraffiche e-boeken met als opschrift 'Lees altijd en overal de e-boeken van je bib. Kies uit duizenden titels voor een koffer vol leesplezier!"
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Back on track: e-boekencampagne in treinstations

    Na een geslaagde campagne in 2022, beslisten we de e-boekencampagne in 2023 te herhalen. We gingen aan de slag met dezelfde affiches, maar kozen bewust voor meer diverse steden en gemeenten.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib