Dit was de Zomer van Vlieg met Bibster

Bibliotheken
26/08/24

Heel wat bibliotheken namen deel aan het jaarlijkse zomerspel Schatten van Vlieg. Daarnaast deden bibliotheken ook mee met het Bibsterspel van Schatten van Vlieg. We verzamelden alvast enkele impressies van bib Evergem en bib Koksijde.

Hoe je het ook draait of keer, kinderen vinden tablets altijd leuk! En doordat de vragen wat opzoekwerk in boeken vergen, hebben ze direct het beste van beide werelden.
Emily, bib Koksijde

Positief onthaald

Emily (bib Koksijde): “Het spel wordt zeer goed onthaald. We proberen het ene jaar een zoektocht volledig zelf uit te werken (zonder tablet) en het ander jaar het Bibsterspel te gebruiken. Telkens het een Bibsterspel is, zijn kinderen laaiend enthousiast. Het spreekt hen enorm aan, vooral de combinatie van een tablet en tegelijkertijd opzoekwerk in boeken of een leuke doe-opdracht.”

Brenda (bib Evergem): “Het Bibsterspel wordt ieder jaar vol enthousiasme onthaald. In onze bib breien we hieraan ook een spel voor peuters en kleuters, weliswaar niet in Bibster, maar op die manier kunnen alle kinderen zoeken naar de Schatten van Vlieg. We merken wel dat het Bibsterspel niet te lang mag duren, een half uur is ideaal.”

Op de foto: kinderen spelen Bibster in bib Koksijde.

Voor elk wat wils

Emily (bib Koksijde): “De uitgewerkte zoektocht is een zeer goeie aanzet. Om te vermijden dat kinderen in een andere bibliotheek dezelfde zoektocht spelen, herwerken wij steeds de vragen. Zo kunnen we een link leggen met bijvoorbeeld een tentoonstelling van een andere gemeentedienst, een link met iets uit Koksijde of een leuke doe-opdracht als tussendoortje.”

“Wij gebruiken het Quest-spel en niet het Story-spel, omdat er bij het Story-spel een tijdslimiet is bij elke vraag en deze duidelijk te zien is op het scherm. Sommige kinderen hebben hier echt moeite mee.”

“De enige beperking is dat het Bibsterspel enkel kan gespeeld worden door kinderen vanaf 7 jaar die al kunnen lezen en schrijven, maar we zien dat dit de kleinere kinderen niet tegenhoudt om toch samen te werken met hun grotere broer, zus of een begeleider. Wij voorzien wel telkens een kleinere zoektocht voor kleine kindjes, deels gebaseerd op de vragen van ons Bibsterspel, maar dan met een klein invulkaartje in plaats van een tablet. Zo is iedereen blij."

Wij voorzien telkens een kleinere zoektocht voor kleine kindjes, deels gebaseerd op de vragen van ons Bibsterspel, maar dan met een klein invulkaartje in plaats van een tablet. Zo is iedereen blij.
Emily, bib Koksijde
Dit is het ideale spel voor kinderen om tijdens de zomervakantie de bib te leren kennen. Bij het spel komen ze in contact met de collectie, leren ze zoeken, … Bovendien is het een zo goed als kant-en-klaar pakket dat je als bib aangeleverd krijgt.
Brenda, bib Evergem

Een absolute aanrader

Emily (bib Koksijde): “Bibster is zó handig! Het is vaak een heuse klus om een leuke en originele zoektocht in elkaar te steken. Maar met het Bibsterspel heb je al direct een goede basis. Daarnaast heb je ook nog altijd voldoende ruimte om enkele leuke vragen toe te voegen en toch je creativiteit te gebruiken. Hoe je het ook draait of keer, kinderen vinden tablets altijd leuk! En doordat de vragen wat opzoekwerk in boeken vergen, hebben ze direct het beste van beide werelden.”

Geïnspireerd om volgend jaar ook mee te doen? We zoeken enthousiaste bibliotheekmedewerkers die samen met ons het Schatten van Vliegspel in Bibster voor de zomer van 2025 willen opstellen. In november komen we graag al een eerste keer (digitaal) samen om na te denken over het nieuwe thema 'Horen'. Iets voor jou? Laat het weten aan annika.buysse@cultuurconnect.be.

Heeft jouw bib nog geen Bibster? Teken snel in!

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 26/08/24
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Bibster blijft (nog even) bij het oude

    De nieuwe Bibster moet echt helemaal goed zitten. De vaste waarde voor je klasbezoeken heeft er in z’n nieuwe jasje een stevige zomer testen op zitten. En toch kunnen we de stabiliteit bij de opstart van een nieuw schooljaar niet garanderen met de nieuwe versie. Daarom besloten we geen enkel risico te nemen en de update voorlopig uit te stellen.
  • 07/08/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Word Talkpoeder-partner en promoot online talks vanuit jouw bib of cc

    Cultuurconnect onderzoekt samen met bibliotheken en podiumhuizen de mogelijkheden rond online talks met een reeks van 6 lezingen. Promoot je dit verfrissend aanbod ook mee naar jouw publiek?
  • 14/06/24
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Een aanbevelingstool voor jongeren?

    Afgelopen maanden liep Maaike - laatstejaarsstudente 'Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief' - stage bij Cultuurconnect en voerde ze onderzoek naar de leesbevordering en leesmotivatie van Young Adults.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Inspireren

    Bieblo

    Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
  • Bibliotheken
    Inspireren

    Mijn Leestipper

    Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
  • Bibliotheken
    Inspireren

    [Jouw stad] Leest

    Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.