De mobiele arcadehallen: een terugblik

Bibliotheken
20/12/22

Games in je cultuurhuis? Zeker wel! In 2018 sloegen Cultuurconnect en de broers van Devillé Arcade de handen in elkaar om een game-aanbod te ontwikkelen voor de Vlaamse podiumhuizen en bibliotheken. Het resultaat mocht er zijn: unieke speelkasten die een dankbaar medium vormden voor cultuurparticipatie en succes hadden bij een breed publiek. De arcadehallen reisden de afgelopen 3 jaar heel Vlaanderen rond. Eind 2022 loopt dit aanbod af: tijd voor een terugblik!

Handgemaakte speelkasten met kwalitatieve games

We creëerden 3 arcadehallen, die elk bestaan uit 3 arcadekasten: knappe, handgemaakte houten speelkasten met games die boeiend zijn voor spelers van alle leeftijden, van beginners tot doorgewinterde gamers. De installaties zijn volledig plug-and-play. De games zelf zijn snel te leren, maar zijn heel anders dan wat tieners (en volwassenen) normaal spelen. De focus lag op meer creatieve en artistieke speelervaringen en op het sociale aspect van gaming.

In plaats van alleen thuis te gamen, brengen we mensen samen op een publieke plaats, zoals een cultureel centrum of een bibliotheek
Hannes (Devillé Arcade)

Drie jaar lang reisden de arcadehallen door Vlaanderen. Ze luisterden heel wat lokale evenementen op: van game-workshops tot digitale festivals, van feestelijke openingen tot lokale braderieën. Af en toe gingen ze voor meerdere weken op tournee langs de podiumhuizen en bibliotheken in gemeenten en regio’s.

De arcadehallen waren zeer populair bij klein en groot. Je hebt geen handleiding nodig, mensen zijn er direct mee weg.
Maud (bibliotheek Wetteren)

Cultuurconnect bood ondersteuning bij de uitbouw en de promotie van dit aanbod op maat van de podiumhuizen en bibliotheken en zorgde ervoor dat deze huizen de arcadehallen tegen een aantrekkelijke prijs en met alle nodige technische ondersteuning konden uitlenen. Ook logistiek kon wie de arcadehallen uitleende op twee oren slapen: Cultuurconnect stond in voor de boekingen en organiseerde het vervoer.

Een blik op de cijfers

In die 3 jaar werden de arcadehallen gehuurd door 75 organisaties, goed voor in totaal 171 weken speelplezier. Daarbij werden de hallen ongeveer even vaak verhuurd aan cultuurcentra als aan bibliotheken. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de arcadehallen tot eind 2021 zouden rondreizen. Door de opeenvolgende coronalockdowns werd het aanbod verlengd tot eind 2022.  

Op 31 december loopt het aanbod via Cultuurconnect dus af. We blikken met tevredenheid terug op alle positieve reacties en op de vele mooie en verrassende speelervaringen van de voorbije drie jaar. Dankjewel aan alle podiumhuizen en bibliotheken die de arcadehallen de voorbije jaren in huis haalden!

Hoe gaat het nu verder?

Vanaf januari 2023 gaan de arcadehallen terug naar hun makers, Devillé Arcade. Daar krijgen ze een plaats in hun ander aanbod. Wie nog interesse heeft om iets met de hallen te doen, kan de website bezoeken of contact opnemen via info@devillearcade.com. 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 28/06/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Gamen en lezen: een succesformule?

    Mediawijsheid is een noodzakelijke vaardigheid in het huidige digitale tijdperk. Welke rol kan de bibliotheeksector opnemen inzake mediawijsheid en leesbevordering?
  • 12/06/24
    Zomer-en winteraffiche e-boeken met als opschrift 'Lees altijd en overal de e-boeken van je bib. Kies uit duizenden titels voor een koffer vol leesplezier!"
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Back on track: e-boekencampagne in treinstations

    Na een geslaagde campagne in 2022, beslisten we de e-boekencampagne in 2023 te herhalen. We gingen aan de slag met dezelfde affiches, maar kozen bewust voor meer diverse steden en gemeenten.
  • 30/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Gezocht: pilootbibliotheken voor interactieve kinderboeken

    Cultuurconnect duikt samen met BookaBooka en De Voorleeshoek in de wereld van interactieve kinderboeken. De twee nieuwe werkgroepen testen tot het najaar van 2025 het gebruik van deze digitale kinderboekendiensten uit. Hieronder maak je kennis met beide diensten en ontdek je hoe je je kandidaat stelt voor deze twee pilootprojecten.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib