Is jouw bibliotheek klaar voor het vernieuwde IBL?

31/03/22

Op 19 april werd het vernieuwde IBL gelanceerd voor de bibliotheken. Met interbibliothecair leenverkeer of IBL kan een lener een boek laten overkomen uit een andere bibliotheek. Sinds 20 april kan een lener zelf een IBL-aanvraag doen via de publiekscatalogus op bibliotheek.be. 2022 is het proefjaar voor het vernieuwde IBL. Hieronder krijg je enkele tips en nuttige links.

IBL op het leerplatform

Vanaf 20 april zullen aanvragen veel vaker gebeuren door het publiek op bibliotheek.be. Ze worden doorverwezen vanop de resultatenpagina van de lokale bibliotheekwebsite. Op bibliotheek.be gebeurt de afhandeling van het IBL-verzoek.

Schermafbeelding van IBL op bibliotheek.be.

Ook de bibliotheek kan in sommige gevallen nog een aanvraag doen via Wise. Aanvragen bij wetenschappelijke instellingen gebeuren wel nog via Impala. Wise-bibliotheken kunnen geen boeken meer aanvragen in Impala vanaf 15 april.

Hoe moet je in Wise een aanvraag weigeren, honoreren, terugsturen of annuleren? Hoe werkt het vernieuwde IBL precies voor gebruikers? Welke kosten zijn eraan verbonden? Ook over de collecties op IBL, blokkades en IBL voor de Leesjury en leesgroepen vind je alles wat je moet weten op het leerplatform van Cultuurconnect.

5 tips om je voor te bereiden

  1. Haal de lokale aanvraagformulieren voor IBL weg vanop je website tegen 15 april.
     
  2. Neem alle info op het leerplatform grondig door.
     
  3. Zorg ervoor dat alle medewerkers tijdig op de hoogte zijn over de veranderingen en dat iedereen weet hoe het werkt.
     
  4. Maak een routine op voor het opvolgen van de kastlijst voor IBL. Bepaal welke IBL-exemplaren jij moet opvolgen en zorg voor nieuwe barcodes voor de verwerking van IBL-materialen. (Lees meer)
     
  5. Breng je bib helemaal in gereedheid tegen 15 april. Zo heb je nog tijd om eventuele vragen door te sturen naar de servicedesk en om te dubbelchecken of alles in orde is.

IBL vraag & antwoord

Op Connect & co., de dienstendag voor bibliotheken, kon je een sessie volgen met vragen en antwoorden over het vernieuwde IBL. Je kan een opname van deze sessie integraal bekijken op het leerplatform. Je vindt er ook een kort verslag van de sessie, de presentatie en andere handige links. Om toegang te krijgen tot deze informatie op het leerplatform moet je je eerst aanmelden met je Mijn Cultuurconnect-profiel. Lees de vragen en antwoorden over IBL op het leerplatform.

IBL en het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten

IBL is een duur en arbeidsintensief proces voor de bibliotheeksector. Daarom is IBL een “laatste redmiddel”. De lener wordt eerst gewezen op andere mogelijkheden om te vinden wat hij zoekt. Die mogelijkheden zijn voor de lener én voor de bibliotheek sneller en goedkoper dan IBL. Om de zoektocht online zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werden naast IBL nog andere projecten uitgewerkt, die allemaal kaderen binnen het vernieuwingstraject bibliotheekdiensten.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 07/06/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    Inzicht krijgen in (jouw) interbibliothecair leensysteem (IBL)

    Bij de analyse van de cijfers van het voorgaande IBL-jaar zagen we dat het systeem in balans is, maar enkele bibliotheken bevinden zich aan de uiteinden. Daarom zaten we eind maart met 7 uitersten - Brugge, Gent, Leuven, Hasselt, Kortrijk, Antwerpen & Beveren - binnen het vernieuwde IBL rond de tafel met als doel: hoe krijgen we IBL meer in balans voor iedereen.
  • 05/03/24
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: de digitale bibliotheekdiensten in 2023

    2023: opnieuw een jaar dat voorbijvloog. Ook voor 2023 maakten we een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van de verschillende digitale bibliotheekdiensten. Ontdek snel de terugblik!
  • 06/12/23
    Een robot die verhalen schrijft aan de computer (afbeelding gemaakt via AI)
    Bibliotheken
    Digitale basisinfrastructuur

    De artificiële eindejaarstips beoordeeld door onze catalografen

    Onze Open Vlacc-catalografen zetten verschillende AI Chatbots aan het werk. Hun ervaringen en onze leerlessen? Die lees je hier!

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheeksysteem Wise

    Een softwaresysteem voor stabiele werkprocessen in de bibliotheek 
  • Vrouw surft op bibliotheekwebsite.
    Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Bibliotheekwebsites

    Collecties, activiteiten en diensten van de openbare bibliotheek online in de kijker
  • Bibliotheken
    Basisinfrastructuur

    Open Vlacc Catalografie

    Databank met beschrijvingen van materialen voor openbare bibliotheekcollecties