Dit vinden gebruikers van het Gopress Archief

Bibliotheken
08/09/22

In het najaar 2021 en het voorjaar van 2022 gaven 346 gebruikers van het digitale krantenarchief (Gopress) hun mening over deze bibliotheekdienst via 2 bevragingen. Dit was een geslaagde steekproef die toont wie het krantenarchief gebruikt, welke info ze zoeken en welke verbeterpunten er zijn.

Gebruikersprofiel

Tijdens beide bevragingen zien we hetzelfde gebruikersprofiel. De helft van de bevraagde gebruikers is tussen de 25 en 60 jaar oud. Onder de respondenten zaten 50% mannen en 39% vrouwen.

36% van de gebruikers bezocht het digitale krantenarchief uit persoonlijke interesse en 34% voor een school- of onderzoeksopdracht. Dat loopt gelijk bij de 2de bevraging. De grootste groep zoekt vanuit een persoonlijke interesse (46%). Ongeveer 40% geeft aan dit te gebruiken voor een schoolopdracht.  

mensen in een leeszaal van een bibliotheek, van boven getrokken

Tevredenheid over het digitale krantenarchief

Tijdens de herfstbevraging scoort 57% van de respondenten 8+ op tevredenheid (schaal van 0-10). Het overgrote deel (70%) vindt er ook de gewenste informatie. Bij de zoekacties die niets opleverden, komt dat vaak door een ongerichte zoekactie of verkeerde verwachtingen. De gezochte bron zit dan bijvoorbeeld niet in het aanbod of het gezochte artikel is te recent. Bij de 2de bevraging ligt de tevredenheid iets hoger: 65% geeft een 8+.

Suggesties en feedback van gebruikers

Gebruikers gaven ook waardevolle feedback tijdens de bevraging. Zo mag het archief nog uitbreiden met meer bronnen en oudere artikels. Ook het zoeken kan beter: gebruikers zouden het handig vinden om meer filtermogelijkheden te hebben en om in meerdere bronnen tegelijk te kunnen zoeken. Volgens de respondenten zouden een opfrissing van de lay-out, een frissere presentatie en betere promotie door de bib bijdragen aan de populariteit van het archief.

De bevragingen liepen van 21 oktober tot en met 14 december 2021 op 32 bibliotheekwebsites en van 12 april tot en met 02 juni 2022 op 38 bibliotheekwebsites via de tool Hotjar. Cultuurconnect rondt binnenkort de gesprekken met Belga af rond uitbreiding van het aanbod. Ook een technische optimalisatie is ondertussen in ontwikkeling.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 28/06/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Gamen en lezen: een succesformule?

    Mediawijsheid is een noodzakelijke vaardigheid in het huidige digitale tijdperk. Welke rol kan de bibliotheeksector opnemen inzake mediawijsheid en leesbevordering?
  • 12/06/24
    Zomer-en winteraffiche e-boeken met als opschrift 'Lees altijd en overal de e-boeken van je bib. Kies uit duizenden titels voor een koffer vol leesplezier!"
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Back on track: e-boekencampagne in treinstations

    Na een geslaagde campagne in 2022, beslisten we de e-boekencampagne in 2023 te herhalen. We gingen aan de slag met dezelfde affiches, maar kozen bewust voor meer diverse steden en gemeenten.
  • 30/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Gezocht: pilootbibliotheken voor interactieve kinderboeken

    Cultuurconnect duikt samen met BookaBooka en De Voorleeshoek in de wereld van interactieve kinderboeken. De twee nieuwe werkgroepen testen tot het najaar van 2025 het gebruik van deze digitale kinderboekendiensten uit. Hieronder maak je kennis met beide diensten en ontdek je hoe je je kandidaat stelt voor deze twee pilootprojecten.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib