Eén jaar Cinébib: droomstroom of kink in de kabel?

Bibliotheken
06/10/23

Op 6 oktober 2022 lanceerden 26 bibliotheken Cinébib, een tweejarig pilootproject rond filmstreaming via de bib. Bibliotheekleden kunnen van thuis uit films streamen met hun Mijn Bibliotheek-profiel via de platformen Sooner, Avila en/of Dalton. Wat vinden gebruikers van deze dienst en wat staat er het komende pilootjaar nog op het programma?

Cinébib: filmstreaming in de bib

Streamen is de toekomst

Uit de cijfers van de jaarlijkse imec.digimeter (2022) valt op dat steeds meer mensen het klassieke tv-abonnement inruilen voor een streamingsabonnement:

  • Nog maar een kwart van de 25-34 jarigen kijkt dagelijks live tv. Bij de groep 18-24 jaar is dat slechts 15%.

  • 85% van de respondenten maakt gebruik van de functie ‘uitgesteld kijken’

  • 56% heeft toegang tot een betalende videodienst, 80% tot een tv-abonnement (met optie op extra pakketten)

  • Het aantal gebruikers dat maandelijks streamt, steeg van 17% in 2016 naar 49% in 2022. Bijna 29% van de groep 18-24 jaar kijkt dagelijks via een platform. 

85
% uitgesteld kijken
56
% betalende videodienst
49
% maandelijks streamen

Wat vindt de gebruiker?

Is Cinébib een succes? Op basis van de gebruikersdata van de deelnemende bibliotheken en een gebruikersbevraging die in april werd uitgestuurd, kunnen we na 1 jaar de tussenstand opmaken. We nemen de drie streamingsplatformen onder de loep.

Cinébib: filmstreaming in de bib

Avila en Dalton

Aanbod en kwaliteit films

Avila en Dalton  hebben een beperkter aanbod met extra aandacht voor minder gekende films en documentaires. Dalton biedt ongeveer 480 titels voor kinderen en volwassenen. Via Avila kunnen gebruikers ongeveer 90 Belgische arthouse-titels voor volwassenen bekijken.
Het aanbod van Avila en Dalton is vooral aanvullend op de fysieke DVD-collectie van de bibs. 

  • De gebruikers vinden dit aanbod vaak te beperkt. In de bevraging scoort Dalton 36% positief wat betreft kwantiteit. 66% vindt de kwaliteit wel meer dan voldoende. Bij Avila lag dat met 46% iets lager. 
  • Omdat Avila met thematische pakketten van tien films werkt, polsten we niet naar de evaluatie van de kwantiteit. 

 

Technisch

Beide streamingdiensten werken met een webplatform. Er is geen applicatie. Streamen kan door te casten naar de tv. 

  • Inloggen via Mijn Bibliotheek verloopt vlot. Aan Dalton gaf 76% van de respondenten een positieve score, aan Avila 55%.
  • Ook een film kiezen en starten van een film gaat makkelijk. Zowel Dalton als Avila scoren met 74% positief. 

 

Gebruikscijfers 

De unieke gebruikers worden per maand gerekend. Dit cijfer gebruiken we voor de maandelijkse facturatie. We geven ter illustratie de cijfers van drie bibs die beide platformen aanbieden. Het aantal unieke gebruikers dat we hier noemen is voor het geheel van drie kwartalen. Dat zijn dus alle leden die ooit inlogden en streamden. Een gebruiker die meerdere maanden inlogde is hier enkel geteld.

Herentals en Schaarbeek kozen voor een overeenkomst met een vast bedrag per jaar op basis van het aantal inwoners. Puurs ging voor de optie ‘per unieke gebruiker’. Bij beide platformen is er een getrapt prijsmodel gebonden aan drempelwaarden. Bij Dalton werd de spil van 500.000 inwoners voor alle deelnemende bibs overschreden. Daar werken we met een kortingsprijs.

Gebruikscijfers per deelnemende bib

Vijf meest gestreamde films via Avila

Vijf meest gestreamde films Avila

Vijf meest gestreamde films via Dalton

Vijf meest gestreamde films via Dalton

Sooner

Aanbod en kwaliteit films

Sooner biedt ongeveer 1.400 titels aan binnen de abonnementsformule. Het aanbod bestaat uit hedendaagse Europese onafhankelijke cinema, arthouse-films, en documentaires voor kinderen en volwassenen

  • 38% van de gebruikers is enthousiast over het aanbod
  • Wat betreft het aantal films, vindt 9% dan het er best wat meer mogen zijn
  • Als het over de kwaliteit van titels gaat is 4% duidelijk ontevreden. Hierbij geven de meesten aan dat ze meer recente en populaire titels willen
  • Over het algemeen vinden de gebruikers het vervelend dat naast de beschikbare titels binnen het abonnement ook het betalende huuraanbod zichtbaar is in de catalogus. Daar zitten heel wat recente films en documentaires tussen, wat frustratie opwekt.

 

Technisch

Sooner is beschikbaar via het webplatform en op Apple TV, Android TV en via de applicatie voor iOS en Android. Casten kan via Chromecast. Er is ook een applicatie voor Smart TV. 

Om via de bibliotheek te streamen is er een inlogknop ‘Mijn Bibliotheek’ voorzien.
Het abonnement loopt telkens voor een maand. Daarna moet de lener actief uitloggen en opnieuw inloggen om het lidmaatschap bij de bibliotheek te controleren via API. 

  • Bij de bevraging rond Sooner was de maandelijkse inlogprocedure de meest gehoorde klacht. De leners vinden dit niet duidelijk en overbodig.  
  • Zoeken in de collectie werd als gebruiksvriendelijk ervaren door 63% van de respondenten. Voor het starten en kijken van een film gaf 81% een positieve score.

 

Gebruikscijfers

Sooner werkt enkel met een prijs per unieke gebruiker. Vanaf 1.000 gebruikers per maand over alle aangesloten bibs is er een korting beschikbaar. Vanaf 2.000 gebruikers per maand verhoogt de korting. Tot op heden zijn die spilcijfers nog niet overschreden. Ook hier wordt er per maand gefactureerd. Unieke gebruikers kunnen dus in meerdere maanden streamen en aangerekend worden. Hieronder de cijfers voor de periode oktober 2022 tot en met september 2023 bij 3 deelnemende bibliotheken. 

Gebruikscijfers per deelnemende bib

Vijf meest gestreamde films via Sooner

Vijf meest gestreamde films via Sooner

Blijven streamen of toch wegzappen?

Of deze dienstverlening na het piloottraject wordt opgeschaald, zal pas blijken in de zomer van 2024. Het effectieve gebruik, de evaluatie van kwaliteit en kwantiteit binnen het aanbod en de technische functionaliteit bepalen of filmstreaming gewenst is door de gebruikers en de bibliotheken. 

De werkgroep filmstreaming beoordeelt zowel de relevantie van filmstreaming in de bib als de geschiktheid van de drie platformen. Betaalbaarheid speelt daarbij een belangrijke rol. Digitale collecties aanbieden mag nooit ten koste gaan van de gekende dienstverlening en het fysieke aanbod. Pas als aan die voorwaarden voldaan wordt, is opschaling wenselijk.

 

Meer info over dit pilootproject vind je op onze website!

 

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 29/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Zomers promotiemateriaal voor de interactieve kinderboeken (Fundels)

    Met dit promotiemateriaal (beelden en voorbeeldteksten) laat je leners weten dat de digitale kinderboeken van Fundels ook in de zomer klaarstaan voor kleuters, eerste lezertjes en hun ouders.
  • 19/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Cinébib filmstreaming: game over of stream on?

    Na meer dan een jaar streamen, is er voldoende data beschikbaar om Cinébib te evalueren. De werkgroep is alvast enthousiast en wil graag verder streamen.
  • 15/04/24
    Bibliotheken
    Digitale collecties

    Communicatiemateriaal voor Dag van de Persvrijheid op 3 mei

    Woensdag 3 mei is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Communiceert jouw bibliotheek mee op deze belangrijke dag?

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Digitale kranten & tijdschriften

    Digitale kranten en magazines voor bibleden, scholen en educatieve partners
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    Interactieve kinderboeken (Fundels)

    Interactieve prenten- en AVI-boeken met animatiefilmpjes en educatieve spelletjes
  • Bibliotheken
    Digitale collecties

    E-boekenplatform cloudLibrary

    Leners lenen en lezen digitaal boeken via de bib