Door livestreaming meer cultuur beleven

Podiumhuizen
10/04/17

Livestreaming inzetten bij lokale kunst- en cultuurbeleving levert een veel breder publiek op. Of bent u bang dat er geen mens meer komt kijken? Uit onderzoek blijkt net het omgekeerde. De positieve impact van livestreaming op lokale kunst- en cultuurparticipatie is veel groter dan de investering erin.

Publiek

Met livestreaming bereikt u een jonger en diverser doelpubliek, want streamers zijn meestal tussen 16 en 45 jaar. Wie ouder is dan 45 heeft er nauwelijks ervaring mee. Maar livestreaming is ook een middel waarmee een cultuurhuis een diverser publiek kan bereiken, en dat is soms een eerste stap naar het fysieke bijwonen van een voorstelling of concert. 

Een belangrijke nieuwe doelgroep die u met livestreaming kunt bereiken, zijn minder mobiele mensen. In de digitale wereld bestaan er geen fysieke grenzen, mensen overal ter wereld kunnen uw voorstelling bijwonen via livestreaming. Daar komen nog de mensen bij die een voorstelling hadden willen zien die al uitverkocht is.

Een extra pluspunt van livestreaming is de mogelijkheid tot directe interactie met het publiek: gebruikers spenderen meer dan drie keer zoveel tijd aan uw video als u live uitzendt en reageren tien keer vaker. Bovendien krijgt de toeschouwer een gevoel van exclusiviteit: voor de volledige livebeleving moet je kijken en reageren op het moment van de streaming.

Toch heerst er nog wat koudwatervrees in de cultuursector om livestreaming te integreren in de werking. Over de invloed van livestreaming bestaan een aantal misvattingen en angsten, waarvan de grootste het verlies van publiek in de zaal lijkt te zijn. Uit het onderzoeksrapport van From Live to Digital, een grootschalige enquête waarmee AEA Consulting de impact van digitale ontwikkelingen op het publiek, de productie en de verspreiding in Engels theater onderzocht, kunnen we afleiden dat deze angst ongegrond is.  (Zie: 'Drie redenen waarom voorstellingen livestreamen een goed idee is')

Wat moet dat kosten?

Geld waaruit een plantje groeit. Het staat symbool voor een investering

Voor de zender is het in principe perfect mogelijk op een relatief goedkope en eenvoudige manier te streamen in goede kwaliteit. Voor een ideale livestreamervaring is een performante internetverbinding bij zowel zender als ontvanger een conditio sine qua non. De financiële kant van de zaak is natuurlijk afhankelijk van de keuzes die u maakt. Enkele voorbeelden van prijsbepalende elementen zijn opnametijd, extra grafische elementen (zoals ondertiteling), internetvoorzieningen, het aantal camera’s en of die al dan niet bemand zijn.

Toch kunt u de kosten beperken door te investeren in een specifieke opleiding voor (een van) uw techniekers en in de aankoop van degelijke materialen. De investering zorgt ervoor dat u veel meer mensen bereikt, omdat u kunt streamen naar zo veel plekken als u zelf wilt. Ook is het een goed idee om samen te werken, bijvoorbeeld in regioverband. Investeringen moeten dan maar één keer gebeuren voor de hele regio en ze worden gedragen door alle partners van het samenwerkingsverband.

Project met de Warande

Foto van het publiek in het woonzorgcentrum De Wending tijdens de livestreaming van theatervoorstelling 'slumberland zonzo' in De Warande

Cultuurconnect heeft een project livestreaming samen met cultuurhuis De Warande en woonzorgcentrum De Wending in Turnhout. Samen testen ze livestreaming om de voordelen voor zowel (het publiek van) het cultuurcentrum als (het publiek van) het woonzorgcentrum in Turnhout te verkennen. Doel is zicht te krijgen op technische mogelijkheden en moeilijkheden enerzijds, maar evengoed te bekijken hoe je de beleving voor het publiek dat niet in het cultuurcentrum zit, kunt verbeteren en hoe je eventuele interactie kunt opzetten.

Op 14 februari hielden ze het eerste experiment. ‘Slumberland’ van Zonzo Compagnie speelde ter plaatse in de Warande voor honderd leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar. Tezelfdertijd volgden twintig rusthuisbewoners samen met één klas van het tweede leerjaar de voorstelling vanuit de cafetaria in WZC De Wending. De bewoners van het woonzorgcentrum kunnen opnieuw cultuur beleven zoals vroeger, toen ze wel nog in staat waren om naar de Warande te gaan.

Het volgende experiment is gepland op 21 april, wanneer ze ‘Gedeelde Smart’ van Jan De Smet, Lien Van De Kelder en Pieter-Jan De Smet zullen streamen naar het woonzorgcentrum. Ook daar bekijken ze hoe ze – naast het pure livestreamen – interactie kunnen opzetten. In een derde experiment zullen ze onderzoeken hoe digitale tools een voorstelling kunnen verrijken.

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van Lokaal. Wil je het volledige artikel lezen? Dat kan:

pdf bestandLokaal: Door livestreaming meer cultuur beleven.pdf (129 kB)

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 29/03/24
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    25 cultuurpartners brengen SING! voor jong & oud via livestream naar 70 zorgcentra

    Dankzij livestreaming van het concert konden de bewoners van een 70-tal zorgcentra deelnemen aan deze unieke intergenerationele culturele ervaring.
  • 28/03/24
    Bibliotheken
    Podiumhuizen
    Beleven & inspireren

    Bert Vermeulen en Eline Swinnen: full speed met de werkgroep Talkpoeder

    Bert (bib Waregem) en Eline (CC Adelberg) experimenteren via de werkgroep met sprekers, onderwerpen, formats, prijszetting ... voor de online talks van Talkpoeder. Zij vertellen hoe het project er kwam.
  • 25/03/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Jaaroverzicht: wat betekenden onze diensten voor jouw podiumhuis in 2023?

    De Cultuurconnect-diensten voor podiumhuizen in 2023 in cijfers.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Beleven

    Livestreaming

    Een zorgpubliek op afstand volgt live voorstellingen vanuit het cultuurhuis.
  • Podiumhuizen
    Beleven

    Theaterspel Voor De Show

    Een virtuele tour door het cultuurhuis met opdrachten rond de komende schoolvoorstelling.