Dit was connect futuur

Wat een heerlijke zomerse dag in Cultuurhuis Belgica! Met meer dan 180 cultuurprofessionals kwamen we samen tijdens connect futuur, onze jaarlijkse inspiratiedag rond innovatie, connectie & cultuur. Heel wat interessante sprekers en cultuurhuizen op het programma, veel uitwisseling en bakken gezelligheid. Pik nog even dit beknopt verslag mee in woord en beeld. Enkele sprekers en deelnemers blikken in de video hieronder terug op een boeiende dag!

Theater Zuidplein: radicaal voor een nieuw divers publiek

Al sinds 1997 werkt Theater Zuidplein vraaggericht, wat ook een aangepaste bedrijfsvoering vroeg: meer flexibiliteit, geen vastgebeiteld seizoensprogramma en dus een andere marketingaanpak, meer focus op ontmoeting en een nieuw vrijwilligersbeleid … Dit wierp zijn vruchten af en lokte een nieuw publiek met tegelijk ook een nieuwe uitdaging: hoe dit publiek warm houden? Emmelien Matthijsse, Joyce van Dongen en Jamila el Maroudi gaven een inkijk in hun aanpak en marketing. Theater Zuidplein zette o.a. volop in op cocreatie, coproducties, gastproducties en een gerichter aanbod. Van vraaggericht naar samenwerking. Sinds de opening in 2021 van het nieuwe huis loopt de zoektocht naar kwaliteitsvolle en gezamenlijk programmering over drie grote lijnen: herkenning & erkenning, de nieuwe generatie & nieuwe vormen van wat mensen doen, vrijheid om te zijn wie je bent.

Er wordt wel vaak gevraagd naar een systeem of plan van hoe je dingen aanpakt of hoe je het op papier zet om te bereiken wat je wil. Maar zo loopt het meestal niet. Het is veel trial and error. Onderweg kom je dingen tegen, probeer je dingen uit en vervolgens kan je dat wel tot beleid maken.
Emmelien Matthijse, directeur Theater Zuidplein Rotterdam
We moeten hard concurreren met ander cultuur- en entertainmentaanbod. We gaan vooral op zoek naar interessante thema’s die iedereen boeit. Het is een slow project, je moet de tijd nemen maar die cocreatie levert echt op.
Joyce van Dongen, Theater Zuidplein Rotterdam

‘Dissolution’, performance en nagesprek over onze digitale voetafdruk

Het digitale kunstcollectief studio.POC heeft al heel wat VR- en XR-projecten achter de kiezen, waaronder Glasshouse, Uncertain Tides of Desert of the real. Met hun nieuwste kunstproject en performance Dissolution wil het collectief samen met grafisch ontwerpbedrijf Studio Plankton de toeschouwer bewust maken van het feit dat we constant data gebruiken, hoe energieslurpend grote datacenters zijn en de impact van onze digitale voetafdruk. Wat zijn de ecologische gevolgen van het digitale? Welke sporen laten we achter? Proef van Dissolution.

Iedereen thuis in jouw cultuurhuis?

Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt? Welke valkuilen loeren om de hoek? Tijdens een panelgesprek onder leiding van expert Ann Van de Vyvere (Demos vzw) deelden drie cultuurwerkers hun visie en ideeën. Pieter Pyck van 30CC vertelde over het letterlijk en figuurlijk openstellen van de deuren en over hoe de ingang van een klassiek gebouw een plek kan worden voor skaters en beginnende pianisten. Dorien Herremans van GC Nekkersdal sprak uitgebreid over de uitdagingen en kansen die de infrastructuur biedt. Ze had het over het mooie aan consumptieloze plekken om gewoon te kunnen “zijn” en benadrukte het belang van een open huis voor jongeren: “Iedereen in je cultuurhuis is een gezicht van die derde plek”. Thomas Heremans van GC Den Bussel in Keerbergen accentueerde de dunne grens tussen medewerkers en bezoekers: ‘Als je een open ruimte wilt creëren, moet je bewegen op het tempo van iedereen die betrokken is’. Ann sloot het panelgesprek af met klare taal: “zorg dat er altijd koffie in huis is”.

Als je een open ruimte wilt creëren, moet je bewegen op het tempo van iedereen die betrokken is.
Thomas Heremans, GC Den Bussel Keerbergen

Gedeeld ticketingsysteem als katalysator voor innovatie en samenwerking

Gedurende twee jaar liep het gedeeld ticketingsysteem in 3 pilootgroepen in regio Zender, stad Gent. en regio Zuidwest. Na de uitgebreide evaluatie door extern onderzoekbureau iO en positief advies door de minster, kreeg het project een go om het gedeeld ticketingsysteem uit te rollen voor podiumhuizen in heel Vlaanderen en Brussel. Met een gedeelde ticketing hebben podiumhuizen in de regio elk hun eigen omgeving, maar kunnen ze ook zaken met elkaar delen, zoals bv een gezamenlijke eventverkoop. In deze sessie lichtten 4 pilootpartners een case toe rond samenwerking en innovatie, CRM en ontzorging.

Shari Platteeuw (Schouwburg Kortrijk) licht de resultaten van het CUBO-abonnement toe (voor 20€/maand heb je toegang tot alles), hun nieuw businessmodel sinds 2021. Dit werkt goed voor jonge makers en nieuwe genres en levert een jonger publiek, een frequenter publiek, meer data voor hun marketing  en een stevige community-uitbouw op. Nick Hollemans (CC Coloma, St-Pieters-Leeuw) schetste een mooi voorbeeld van samenwerking in een volledige regio. In Zender wordt het familieaanbod van de 10 huizen gebundeld onder 1 merk. Ieder huis verkoopt nog steeds apart, maar ouders zien het familieaanbod ook mooi gebundeld op een website met samenverkoop. De regio denkt ondertussen aan een abonnement voor familieaanbod.

Naast samenwerking en ontzorging kwam al snel de nood om meer datagedreven te werken. We blikten terug op het CRM-traject dat we met de huizen hebben gelopen onder leiding van CRM-expert Pieter De Rooij. Als resultaat van dit traject werkten 12 huizen een CRM-case uit. We lichtten 2 cases uit. NTGent die hun slapende klanten activeerden en Zender waar ze werken aan een dashboard om de impact van hun marketingactiviteiten beter te meten.

Gedeeld ticketingsysteem in jouw podiumhuis?

Wil jouw podiumhuis graag instappen in het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium? Vul dan onderstaand formulier in. Wij kijken ernaar uit om samen met jouw organisatie aan de slag te gaan en het ticketingsysteem en mogelijke gewenste samenwerkingsfunctionaliteiten up & running te krijgen. 

Ja, ik heb interesse

Mixed Realities, mixed feelings?

Tot voor kort leverde Virtual Reality vooral meewarige blikken op in de theaterwereld. Samen met Lucas Dewulf (VR-maker) dachten we na over wat dit kan betekenen voor de toekomst van onze podiumkunsten. De meeste podiumhuizen zijn overtuigd dat we fysiek zullen blijven samenkomen, maar dat het digitale wel meer ingang zal vinden in de voorstellingen van podiumhuizen. Maar tegelijk werd ook geopperd dat de jonge generatie momenteel al helemaal anders denkt en dat elkaar digitaal ontmoeten en samenkomen in digitale werelden meer en meer opgang maakt. Die virtuele tools maken het net mogelijk om nieuwe virtuele theaterwerelden te creëren, waardoor je uit je gebruikelijke rol van het dagdagelijkse leven kan stappen. 

Zelfs in de kleinste cultuurhuizen kan je grote kwaliteitsvolle digitale productieshows opzetten. En dan hoef je niet meer een gigantische ploeg met techniek de wereld rond te sturen, maar wordt het even gemakkelijk als een e-mail versturen.
Lukas Dewulf (VR-maker)

3x open huis

Drie cultuurwerkers vertellen over hun project dat telkens een eigen invulling geeft aan een open huis. Axel Van Aeken (GC De Markthallen, Herk-de-Stad) leidde ons doorheen cultureel dromenland met het gratis evenement ‘Snurken in het park’. De kern van het concept is eenvoudig: gezinnen zetten hun tent op in het Park Olmenhof en genieten vervolgens van film, straattheater en een kampvuur. Van tent naar club: Hidde Haelman (Cultuurhuis De Herbakker, Eeklo) kwam vertellen over Club Cultuur, een participatief laagdrempelig project waarbij ze de kracht van theater delen. Cultuurhuis Herbakker en wijkcentrum De Kring slaan hiervoor de handen in elkaar om theaterbezoeken inclusief te maken aan de hand van een interactief denkkader. Wat maakt van Cultuurhuis Belgica (Dendermonde) een open huis? Veerle De Geest ging in op hun werking en het belang van de invulling van de ruimte. De living en atelierzolder dragen bij tot het thuisgevoel. Ook de belevingstentoonstelling voor de allerkleinsten, fuiven en ontbijtgesprekken brengen die derde plek tot leven.
 

De kracht van AI voor cultuur

Als kennisinstituut verkent DEN in Nederland voor én met de sector de waarde van AI voor culturele organisaties. Het voorbije jaar lanceerden ze een online vragenlijst onder cultuurprofessionals en organiseerden ze 3 bijeenkomsten om ervaringen met en verwachtingen over AI te onderzoeken. Daan Damen van DEN vertelde ons meer over deze zoektocht en toonde concrete voorbeelden en praktische tips over waar AI echt een verschil kan maken op 4 vlakken: creatie, beleving van het publiek, procesoptimalisatie en waardeverhoging.

Connect futuur 2024: presentaties en foto's

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/07/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    [Vacature] Teamcoach Podium

    Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
  • 13/06/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur

    Podiumnet: alle informatie over voorstellingen op één plek

    Word jij enthousiast van deze titel? Dan ben je niet alleen. De nood aan een productiedatabank voor podiumvoorstellingen kwam spontaan naar boven in ons onderzoek rond de innovatieagenda van Cultuurconnect.
  • 12/06/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Beleven & inspireren

    Word lid van de stuurgroep Podium & denk met ons mee!

    De stuurgroep Podium zet samen met Cultuurconnect de krijtlijnen uit voor de digitale podiumdiensten en innovatieprojecten van de komende jaren. Denk jij ook graag mee?

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Basisinfrastructuur

    Digitaal Podium

    Een digitale basisinfrastructuur op maat voor kunst- en cultuurhuizen.