Digitaal Podium: positieve evaluatie voor verdere uitrol podiumhuizen

15/05/24

Na de eerste positieve feedback bij Digitaal Podium bij de piloothuizen midden februari, volgt nu ook een positief rapport bij de 2de fase van de evaluatie door het extern onderzoeksbureau iO. En nog meer goed nieuws! Deze week beslisten ook de minister en de Vlaamse overheid positief over het project waardoor de verdere ontwikkeling en uitrol voor het gedeeld ticketingsysteem voor samenwerkende podiumhuizen in Vlaanderen en Brussel nu mogelijk is. 

Het evaluatieonderzoek in twee fasen

Midden februari kreeg het pilootproject Digitaal Podium positieve feedback bij de eerste fase van het evaluatieonderzoek door het extern onderzoeksbureau iO. Hierbij werden voornamelijk de deelnemende huizen van de 3 pilootgroepen in stad Gent, regio Zuidwest en regio ZENDER bevraagd.

Recent leverde iO het evaluatierapport van de tweede onderzoeksfase (februari tot april) op. iO kreeg als opdracht een antwoord te formuleren op deze onderzoeksvragen:

  • voldoet het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium aan de behoeften van een bredere doelgroep van podiumhuizen (buiten de pilootgroep)?
  • is er een haalbaar plan voor een duurzame verdere uitrol in Vlaanderen en Brussel?
  • past Digitaal Podium voldoende binnen de digitale strategie van de Vlaamse overheid? Dit betekent concreet: of Digitaal Podium voldoende bijdraagt en gekoppeld is met het Vlaams cultureel digitaal ecosysteem (met o.a. het UiTwisselingsplatform, open data,...). 

Conclusies 2de fase evaluatieonderzoek

  • Meerwaarde van schaalvoordelen, ontzorging, samenwerking en innovatie 
    Uit het onderzoek blijkt dat de speerpunten waar Digitaal Podium op inzet beantwoorden aan belangrijke noden in het werkveld. We zien uiteraard wel verschillen qua belang en prioriteit. 
     
  • Duidelijke belangstelling bij podiumhuizen
    De resultaten van het onderzoek tonen een duidelijke belangstelling bij podiumhuizen aan. Uiteraard betekent vrijblijvende belangstelling nog niet dat alle huizen ook effectief zullen instappen. De interesse is zeker voldoende groot om het het project op te schalen.
     
  • Duurzaam businessmodel
    Gezien de belangstelling en het schaalvoordeel, is het realistisch om op termijn een duurzaam businessmodel met een haalbare prijszetting verder uit te bouwen voor een bredere groep van podiumhuizen. 
     
  • Vlaams cultureel digitaal ecosysteem
    Cultuurconnect levert concrete inspanningen wat de bijdrage aan een Vlaams cultureel digitaal ecosysteem betreft. Zo werd bv. een integratie met UiTPAS en het UiTwisselingsplatform voorzien. Naast concrete technische stappen, is een proactieve rol aanbevolen, waarbij Cultuurconnect een evenwicht vindt tussen concreet tegemoetkomen aan vragen en noden van podiumhuizen enerzijds en het bijdragen aan een Vlaams cultureel digitaal ecosysteem anderzijds. Zo lijkt Cultuurconnect goed geplaatst om de huidige kloof tussen het werkveld en het beleid te helpen dichten.


Op basis van dit rapport stelt de minister dat de onderzoeksvragen die de kern vormden voor de evaluatie positief beantwoord werden en dat de verdere ontwikkeling van Digitaal Podium een meerwaarde biedt voor de cultuursector.

Gedeeld ticketingsysteem in jouw podiumhuis

Wil jouw podiumhuis graag instappen in het gedeeld ticketingsysteem van Digitaal Podium? Vul dan onderstaand formulier in. Wij kijken ernaar uit om samen met jouw organisatie aan de slag te gaan en het ticketingsysteem en mogelijke gewenste samenwerkingsfunctionaliteiten up & running te krijgen. 

Ja, ik heb interesse


Laat zo snel mogelijk je interesse weten, zodat we je kunnen contacteren. De instapkosten worden gedragen door Cultuurconnect en de Vlaamse Overheid voor wie intekent voor 1 oktober 2024.

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 05/07/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    Dit was connect futuur

    Wat een heerlijke zomerse dag in Cultuurhuis Belgica! Met meer dan 180 cultuurprofessionals kwamen we samen tijdens connect futuur. Een terugblik in woord & beeld.
  • 05/07/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur
    Digitale collecties
    Beleven & inspireren

    [Vacature] Teamcoach Podium

    Heb jij een passie voor wat nieuwe technologie podiumhuizen te bieden heeft? Ben je een kei in positieve energie mobiliseren? Dan ben jij misschien de gedreven teamcoach die we zoeken!
  • 13/06/24
    Podiumhuizen
    Digitale basisinfrastructuur

    Podiumnet: alle informatie over voorstellingen op één plek

    Word jij enthousiast van deze titel? Dan ben je niet alleen. De nood aan een productiedatabank voor podiumvoorstellingen kwam spontaan naar boven in ons onderzoek rond de innovatieagenda van Cultuurconnect.

Gerelateerde diensten

  • Podiumhuizen
    Basisinfrastructuur

    Digitaal Podium

    Een digitale basisinfrastructuur op maat voor kunst- en cultuurhuizen.