De beste lees- en luistertips van 2022 volgens de Open Vlacc-catalografen

Bibliotheken
15/12/22

Het einde van het jaar nadert en dat is eraan te merken, want de eindejaarstips en -lijstjes vliegen ons om de oren. Zie je door het bos de bomen niet meer? Geen nood! De G6-catalografen wijzen je de weg en delen hun favorieten van het voorbije jaar. 

JEUGD - De wind in de wilgen, Kenneth Grahame

Catalograaf Sam (Gent): “Een boek dat mij dit jaar is bijgebleven, is de herwerking van De wind in de wilgen in de reeks ‘Geïllustreerde klassiekers’ onder artistieke leiding van Benjamin Lacombe. Nog steeds een fijne klassieker, maar vooral de illustraties van Thibault Prugne maken indruk. Het gebruik van warme kleuren geeft de vaak panoramische illustraties veel cachet.”

De-wind-in-de-wilgen

Weetje van de Vlacc: 

Waarom krijgt dit boek een etiket Voorleesverhalen en geen Dierenverhalen? Omdat Voorleesverhalen de voorkeur krijgt op Dierenverhalen: je kan het stroomschema nalezen in het verslag van de recentste werkgroep Jeugd of in het regelgevingsdocument Etiketten Jeugd

Missen, motetten, Franse chansons, Italiaanse madrigalen, Duitse Lieder, instrumentale muziek … het vloeide allemaal uit hun ganzenveer. De muziek die ze componeerden was zo goed dat ze populair waren in heel Europa. Koningen, hertogen en ander schoon volk betaalden dikwijls hoge gages om hen in dienst te hebben en te houden. Vaak werden ze voor een hoger bedrag overgekocht - vergelijk het met voetballers vandaag.”

Weetje van de Vlacc:

Wie “Franco-Vlaamse polyfonie” of “Frans-Vlaamse polyfonie” intikt in de publiekscatalogus, krijgt alle cd’s met het genre Vlaamse polyfonie in Open Vlacc te zien: we maakten namelijk een authorityrecord in Open Vlacc. Je kan dit nalezen in het verslag van de werkgroep Muziek van oktober 2022. 

MUZIEK - Misa de Indios, La Chimera ensemble

Catalograaf Rie (Leuven): “Wat ik al vaak gedraaid heb en mij aanspreekt, is de Misa de Indios met het ensemble La Chimera. De Argentijnse componist Ariel Ramirez schreef deze mis in 1963, gebaseerd op populaire Zuid-Amerikaanse melodieën. Het heeft iets troostends, maar klinkt tegelijk vrolijk!”

misa-de-indios-la-chimera

Weetje van de Vlacc:


Af en toe nemen we een landaanduiding op bij een corporatieve auteur in Open Vlacc. Dit komt door de samenwerking met CDR: we nemen wekelijks nieuwe muziekbeschrijvingen over van CDR of Muziekweb en de auteursingangen moeten gelijklopen. Zij plaatsen ES (van Spanje) na het ensemble La Chimera, dus wij ook. Zo kan je alle cd’s en tracks van het ensemble onder één auteursingang vinden in de (publieks)catalogus.
 

Weetje van de Vlacc:


Wil je alle jazz-cd’s in je lokale publiekscatalogus presenteren? Zoek dan op mc_code:J1 (Vlaamse muziekclassificatie). Bekijk bijvoorbeeld de collectie jazz in de publiekscatalogus van Antwerpen. 

PRENTENBOEKEN - First conversations, Megan Madison en Jessica Ralli

Catalograaf Annika: “Een hele fijne reeks voor kinderen die helaas nog niet vertaald is: First conversations. Het eerste prentenboekje van de reeks zit sinds enige tijd in Open Vlacc: Our Skin : a first conversation about race. De reeks heeft als doel om met kinderen over moeilijke thema’s als racisme, gender of grenzen stellen te praten. Hoewel de thema’s niet eenvoudig zijn, worden ze op een vernieuwende manier aangepakt. Hopelijk koopt een Vlaamse uitgever snel de rechten van deze titels zodat ze ook hier in vertaling verschijnen!”

Our Skin _a first conversation about race

Weetje van de Vlacc:


Begin 2023 veranderen de KleuterZIZO-rubrieken ‘Anders zijn’ en ‘Pesten’ naar ‘Jezelf zijn’ en ‘Pesten - Uitsluiten’. Als de hele reeks in Open Vlacc terechtkomt, zal dat onder deze rubrieken zijn. Door technische problemen heeft de wijziging van de rubrieken helaas wat vertraging opgelopen.
 

Deel dit artikel: