Bibster in het nieuw!

Bibliotheken
15/05/24

Binnenkort zit Bibster in een volledig nieuw jasje. Heuse make-over? Check! De afgelopen maanden hielden we jullie via verschillende nieuwsberichten op de hoogte van alle geplande nieuwigheden in Bibster. De Bibster-partners Mediaraven, De Aanstokerij en Cultuurconnect dienden in april 2023 een voorstel in naar aanleiding van de projectoproep 'Participatietraject Digitaal Jeugdwerk' van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het voorstel werd goedgekeurd en wij gingen aan de slag. Het resultaat? Een nieuwe versie van Bibster die zowel het digitaal jeugdwerk als de bibliotheeksector ten goede komt.

Wat verandert er?

  • Tijdens het spel is er geen wifi meer nodig. Even opstarten met wifi en je kan verder spelen, ook als de wifi het even minder doet of als er geen wifi aanwezig is in dat stuk van de bib. Liever een spel spelen buiten de bib zonder wifi? Ook dat kan vanaf eind juni. Speel je Story? Dan verbind je aan het einde van het spel opnieuw met de wifi zodat je het scorebord kan updaten.
  • Het scorebord werkt vanaf deze nieuwe versie met punten. Je verzamelt dus niet langer volgers. Het verhaal waaraan je je Bibsterspel wil ophangen, kan nu alle kanten uit. Verzamel je tijdens Schatten van Vlieg vliegen? Of tijdens de Jeugdboekenmaand iets dat meer bij het thema aansluit? Je verzint het zelf afhankelijk wat het thema van je Bibsterspel is. Wil je nog steeds focussen op sociale media en volgers, dan kan dat uiteraard ook. De punten op het scorebord stellen dan gewoon volgers voor. In een latere update wordt het ook mogelijk om het welkomst- en eindscherm voor spelers aan te passen per spel en de punten effectief een label te geven. In juni lanceren we nog een getal met een sterretje dat de punten weergeeft. Dat sterretje kan je dan later aanpassen.
  • De app maakt het in de toekomst mogelijk om aangepaste designs te gebruiken (bv. voor Schatten van Vlieg, de Jeugdboekenmaand of andere thematische spelen). Je kiest dan uit de voorgestelde grafische designs zodat je een Bibsterspel maakt dat nog meer geënt is op het thema waarrond je speelt en op je doelpubliek. Bij lancering in juni zit alles voorlopig enkel in een opgefriste versie van de vertrouwde Bibster-huisstijl. In een tweede fase zullen ook de designs beschikbaar zijn.
  • Vragen kunnen 1 afbeelding bevatten. Sinds de start van Bibster lieten we meerdere afbeeldingen per vraag toe. Dat is in de nieuwe versie niet meer mogelijk. Gebruikte je vaak meerdere afbeeldingen in een vraag, kijk dan zeker je bestaande vragen na.
  • Gastaccounts: hierover geven we binnenkort meer uitleg (op Connect & co.).

Wat verandert er niet?

  • Aan Bibster verandert er speltechnisch niets. Story en Quest blijven de bestaande spelmodussen. In de backend kan je nog altijd op dezelfde manier Bibsterspellen en vragen maken, kopiëren en klaarzetten.
  • Je bestaande spellen en vragen zetten we mee over naar de nieuwe interface van Bibster. Je zou dus niets kwijt mogen zijn en de dag na lancering gewoon verder moeten kunnen gaan waar je de dag ervoor gebleven was. Zie je toch iets vreemds? Laat dit zeker weten.
  • De abonnementsprijs voor bibliotheken wijzigt niet.

In onze vorige nieuwsbrief kondigden we de lancering van Bibster 2.0 aan, met alle nieuwigheden mooi op een rijtje.  Die vernieuwingen zullen nog heel even op zich laten wachten. We stellen de lancering van Bibster 2.0. uit tot begin september. Nog niet alles functioneert naar behoren.

Maar uitstel is geen afstel. We geven de ontwikkelaars en testers de hele zomer de tijd om alles nog beter uit te werken en te testen. Dat geeft ook de mogelijkheid om ondertussen te werken aan nieuwe handleidingen en al voorbereidingen te treffen voor de nieuwe instructievideo’s.

Noteer daarnaast alvast 15 oktober 2024 in je agenda, want op Connect & co. spelen we graag met jullie deze vernieuwde Bibster!

Deel dit artikel:

Gerelateerde nieuwsberichten

  • 07/02/24
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Een frisse wind voor Bibster

    Zoals eerder aangekondigd is Cultuurconnect samen met Mediaraven en de Aanstokerij volop bezig met een grondige update van Bibster. Bibster krijgt een inclusief spelconcept voor gebruik binnen het jeugdwerk. We sommen de belangrijkste vernieuwingen graag voor jullie op.
  • 09/11/23
    Bibster in de bib
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Bibster krijgt een inclusieve spelmodus

    Voor het eerst sinds het ontstaan van Bibster in 2017 krijgt Bibster een grote inhoudelijke aanpassing. In 2024 komt er een derde spelmodus bij. Het nieuwe spelconcept is gericht op kinderen en jongeren (10-15 jaar) en is inclusief: inzetbaar voor een zo breed mogelijk doelpubliek.
  • 12/06/23
    Bibliotheken
    Beleven & inspireren

    Nieuwe spelmodus voor Bibster in de maak

    Bibster krijgt extra middelen voor een nieuwe spelmodus voor jongeren vanaf 12 jaar. Daarnaast staat ook een grondige technische en grafische vernieuwing op de planning.

Gerelateerde diensten

  • Bibliotheken
    Inspireren

    Bieblo

    Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 8 en 11 leesinspiratie op maat
  • Bibliotheken
    Inspireren

    Mijn Leestipper

    Volwassen leners ontvangen gepersonaliseerde leestips uit je fictiecollectie.
  • Bibliotheken
    Inspireren

    [Jouw stad] Leest

    Digitaal platform voor de leescommunity in jouw stad of regio.