Virtual Reality, Augmented Reality of Mixed Reality... Wat is het en hoe doe je eraan mee?

cc/gc
5
24/09/18
Deel dit artikel:
Thumbnail

Cultuurconnect bundelt de krachten met De Grote Post en VRT Sandbox om de mogelijkheden van nieuwe (audio)visuele technieken voor de kunsten te onderzoeken. Op 20 november plannen we Mixed Reality Uncovered, een inspiratiedag voor de kunst- en cultuursector. Onderzoekers, kunstenaars en start-ups presenteren de nieuwe virtuele mogelijkheden aan cultuurhuizen, gezelschappen, artiesten en werkplaatsen.

Raina Minhas van De Grote Post ging alvast in gesprek met de keynote van het evenement Joris Weijdom, kunstenaar, onderzoeker en professor aan Hogeschool Utrecht. Zij blikken kort vooruit op het thema Mixed Reality: wat is het en hoe doe je eraan mee?

Wat is virtual Reality, Augmented Reality of Mixed Reality?

Joris: “Als ik het heb over mixed reality, dan heb ik het over een continuüm. Het is niet het een of het ander maar een steeds wisselende samenstelling tussen realiteit en een virtuele omgeving. Virtual reality leunt meer naar een volledig virtuele wereld terwijl augmented reality eerder vanuit de realistische ervaring vertrekt. Maar het is geen zwart-wit discussie. Er is steeds een mix en de ervaring kan overal plaatsvinden op het continuüm.”

Wat is het potentieel voor de cultuursector?

Joris: “Het meest voor de hand liggende zijn het esthetische en het educatieve potentieel. De nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe dimensies in hetgeen waar de kunstensector al lang mee bezig is en sterk in is: de gerichtheid op ervaring en interactie. Op het snijvlak van technologie en creativiteit ontstaan veel meer mogelijkheden.”

Wat is de grootste uitdaging?

Joris: “Het is niet de vraag óf we er iets mee moeten doen, we moéten er iets mee doen, want de technologie is er, het bestaat. De uitdaging bestaat erin dat elk cultuurhuis, iedere artiest, op zoek moet gaan naar hoe ze mixed reality kunnen gebruiken om betekenisvolle ervaringen te creëren voor hun publiek. Het debat of technologie ons asocialer maakt is dubbel. Het hangt ervan af hoe je technologie percipieert. We gebruiken het dagelijks om te communiceren met anderen en het is op die manier een middel dat net medieert tussen twee levende wezens. Anderzijds heb je natuurlijk ook de eenzaamheid die daarmee gepaard kan gaan, maar eenzaamheid bestaat ook zonder technologie.”

Artikel uit het Gaston magazine van De Grote Post.

Zin om nog meer te weten te komen? Schrijf je in voor Mixed Reality Uncovered!

Auteur
Thumbnail

Hannes Vanhaverbeke

Projectmanager